Kapsaleht

20.3.20

Uudiseid mitte lugeda!

Oli see ehk Ilmar Raag, kes soovitas vähem uudiseid vaadata-lugeda? Arvatavasti peaks kord päevas täitsa piisama. Üsna loogiline, kui loed vähem, siis loed ka igasugu jama vähem. Vanarahvas ütleb küll teistpidi, et kes vähe räägib, see vähe valetab. Füüsikud ütlevad sel kohal tavaliselt, et see on kõigest märgi küsimus.

Hääküll, nüüd vastu õhtut ikka natuke vaatasin, mis maailmas toimub. Majanduse rahvas on närviline, igaüks oma moodi ja oma mätta otsas, mida oligi arvata. Ajakirjanikud ja iga masti arvajad on kõige hullemad. Just nende pärast peaks vähem uudist jälgima. Õpetajad on rahulikud. Tahaks kirjutada, et õpetajad on rahulikud, nagu oligi oodata. Tegelikult ma ei tea, kas nad kõik ikka on nii rahulikud kui paistab ja mida keegi on oodanud.

Mis puutub kodudesse, õpilastesse ja vanematesse, siis see on täiesti seinast-seina. Ühel pool on „ullumaja, mayday, .- .--. .--. ..“ teises otsas „eks me oleme varem ka igasugu lahedaid asju teinud“.  Muidugi on asi suuresti selles, et väikestega on hoopis teine asi toimetada kui meil gümnaasiumis.

Mis küll kohe silma torkab, et raske ja tüütu on see, kui keskendutakse ülesande ärategemisele ja veel aja peale. Noh, ma loodan, et õpetajad on kõik väga mõistlikud, kannatlikud ja loomingulised, aga tegelikult ma ju tean, et see ullumaja võib vabalt tulla ka õpetajate poolt. Harjutus number kolm avaneb lahendamiseks kell 12.32 ja peab olema salvestatud kell 13.00. Nii lihtne on panna masin aega võtma ja see võib vabalt tunduda tore. Aga see ei ole tore. Seepärast on soovitused hoogu pidada, võimalusi hinnata, aega anda väga asjakohased.

Nii ka vanemad. Mõned on väga harjunud kõike käsu ja korra järgi tegema. Neile muidugi istub iga eriolukord väga valusalt pähe, mis omakorda veereb jälle laste kaela. Seega, rahu, ainult rahu!