Kapsaleht

22.1.24

Lubasin Tartu kollektiivlepingut lugeda

Lubasin jah, aga ma ei käi sellest nii naljalt üle. Kollektiivlepingud on Tartu kodulehel kõigile lugeda. Vaatasin paar nädalat tagasi ühte lepingut ja esimene ehmatus oli, et see on ülearu pikk. Mida on sinna kirjutada 13 lehekülge? Sellega on tuhm lootuskiir tekkinud, sest viimane leping on tubli kolmandiku võrra lühem. Kõige pikem leping oli 2017.


Aga ei, isegi lühemas lepingus on lõikude kaupa kasutut seaduste kopeerimist või ümberjutustamist ja üldist sõnaseadmist. Et mitte üldsõnaliseks jääda, mida ütleb seadus tööaja arvestamise kohta ja milles on Tartu linn ametiühinguga kokku leppinud.

PGS: Õpetaja tööaja arvestamise ja töötasustamise aluseks on ametikoht. Õpetaja tööaeg jaguneb vahetu õppekasvatustöö ja teiste, töölepingust, ametijuhendist ja töökorralduse reeglitest tulenevate või tööandja antud ülesannete vahel.

Leping: Õpetaja tööaja arvestamise ja töö tasustamise aluseks on ametikoht. Õpetaja tööaeg sisaldab vahetut õppe- ja kasvatustööd (kontakttunde) ning teisi, töölepingust, ametijuhendist ja töökorralduse reeglitest tulenevaid või tööandjaga kokku lepitud ülesandeid.

Ma ei laskuks vaidlusse, kas töö tasustamine on parem kui töötasustamine. Vist ei ole ka väga tähtis, kas tööaeg jaguneb ülesannete vahel või sisaldab ülesandeid. Ainus põhimõtteline erinevus on see, et seadus justkui lubab tööandjal õpetajale ülesandeid anda, aga leping näeb nüüd ette, et ülesannetes tuleb kokku leppida. Kahtlane, kas sellist asja, mis on seaduses kirjas, saab üldse lepinguga muuta. Samas, kas saab üldse anda ülesannet, mis ei ole juba seaduses kirjas, mida kokku ei lepita?

Mis me siis edasi nüüd teeme? Lähen õue ja panen streigi esimese päeva puhul ühe küünla põlema.