Kapsaleht

26.1.24

Kollektiivleping. Ei-ei, jälle see, no andke abi!

Ametiühingud võiks kah natuke rohkem jalad kõhu alt välja sirutada ja hädalistele veidi seletada, mis toimub. Kui ei seleta, hakkavad kõik ise arvama ja mõne päevaga on kõik see supp ja moos segamini.

Ametiühingu (ühe ametiühingu, neid on mitu) kodulehel on liikmetele kasulike linkide alla peidetud Kollektiivlepingu seadus ja Töölepingu seadus. Töötüli lahendamise seadus on ka olemas, aga linkide all ei paista olevat. Aga kuulge, no ausõna, kes siis niimoodi omaenese tarkusest hakkab reede õhtul seadusi lugema. Muidugi mitte.

Eks nad on muidugi pikad ja keerulised tekstid kah, aga lihtsalt niisama paar tsitaati, mis võiksid meelt lahutada neil, kellel üleeile Tartus kerkis küsimus – milleks meile kollektiivleping.

Streigist ja kollektiivlepingust

1) §11 (3) Kollektiivlepingu kehtivuse ajal on pooled kohustatud täitma kollektiivlepingus ettenähtud tingimusi ning mitte kuulutama välja streiki või töösulgu kollektiivlepingus sätestatud tingimuste muutmise ajendil (edaspidi – pidama töörahu).

Kui leping lõpeb või katkeb, siis pole ka enam kohustust töörahu pidada. See on streigi kohta kõik.

Toetusstreigist

§ 18.  Hoiatus- ja toetusstreigid

(1) Töötajatel, nende ühingutel või liitudel on õigus korraldada hoiatusstreike kestusega mitte üle ühe tunni.

(2) Streigis osalevate töötajate toetuseks on lubatud korraldada toetusstreike. Streigi kestuse üle otsustab selle korraldamise kohta otsuse teinud töötajate esindaja, ühing või liit. Toetusstreik ei või kesta üle kolme päeva.

(3) Kavandatavast hoiatusstreigist on töötajate esindaja, ühing või liit kohustatud teatama tööandjale, tööandjate ühingule või liidule ja kohalikule omavalitsusele kirjalikult vähemalt kolm päeva ette.

(4) Kavandatavast toetusstreigist on töötajate esindaja, ühing või liit kohustatud teatama tööandjale, tööandjate ühingule või liidule ja kohalikule omavalitsusele kirjalikult vähemalt viis tööpäeva ette.

Muuseas, töötüli lahendamise juures on streigi korraldamine, kuulutamine, juhtimine ja kõik see värk udupeente detailideni kirjas. Kes tahab streikida, peab ära õppima ja eksami tegema, muidu streikima ei võeta. Võib-olla ikka võetakse, küsige ametiühingu usaldusisiku käest, aga enne uurige välja, kes on usaldusisik. See on Ametiühingute seaduses. Ega igav ei hakka.